5 tips innan du köper drönare

Sugen på att skaffa en drönare men vet inte vad som gäller? Här får du några tips på saker att tänka på inför ditt köp. 

1. Då måste du ha certifikat

Den första punkten gäller certifikat, och den lägger jag först eftersom det verkar råda lite osäkerhet kring detta. Du som använda en drönare måste ha licens om:

  • Drönaren flyger över 120 m upp i luften
  • Drönaren flyger utom synhåll
  • Drönaren väger mer än 25 kg

Det är nu inte många drönare för vanliga människor som väger 25 kilo eller mer så flyg under 120 meters höjd och ha alltid drönaren inom synhåll så är det lugnt. 

2. Vill du filma?

Vill du kunna filma medan du flyger eller är det en onödig detalj för dig? Det är rätt avgörande för priset om du vill ha en bra kamera eller om du nöjer dig med en medelbra. Läs gärna testresultat på bastitest24.se för att se olika modeller och olika prisklasser. För bästa bildkvalitet räkna med priser över 4 000 kronor.

3. Här får du flyga

Det är bra att veta var man får lov att flyga med sin drönare innan man köper en. Transportstyrelsen har en bra informationssida som jag verkligen rekommenderar alla som vill flyga drönare att kolla på. Kort om var man får flyga: Där det inte stör! 

4. Kolla CE-märkningen

Det finns gott om drönare som är osäkra och det är de som är allra billigast på marknaden. Om du ska få lov att flyga med den måste den vara märkt med CE och med rätt certifieringsklass av C0, C1, C2, C3, C4, C5 och C6. 

5. Börja med en billig variant

Innan du spenderar de stora pengarna är det en smart idé att köpa en lite billigare variant. Då kan du provflyga först och behöver inte vara orolig för att krascha med den. Gillar du att flyga är det sedan bara att köpa en bättre modell.  

16 Aug 2021